Praca Kucharz Warszawa oferty pracy

Szukaj

0 km
0 km
+10 km
+15 km
+30 km
+50 km
+75 km
+100 km

Szukaj

Kategoria

Rodzaj

Data dodania

Aplikuj jednym kliknięciem

Zarejestruj się i skorzystaj za darmo ze wszystkich funkcji.

Zarejestruj się

Nie znaleziono żadnych ofert pracy

Praca kucharz Warszawa – możliwości

Jeśli lubisz gotować, zawód kucharza może być dobrym pomysłem. Wiele osób świetnie odnajduje się w pracy kucharza. Warszawa jest stolicą pysznego jedzenia – jeśli czujesz, że gotowanie to Twoja pasja, lub masz wieloletnie doświadczenie w tej dziedzinie, praca kucharza w Warszawie może być spełnieniem Twoich zawodowych marzeń.

 

Kucharz Warszawa, czyli gdzie warto pójść?

W Warszawie istnieje wiele rodzajów lokali gastronomicznych. Są tutaj restauracje na najwyższym poziomie, istniejące od kilkudziesięciu lat. Praca kucharza w Warszawie to cały wszechświat możliwości; w tej branży możesz rozwijać się w wielu dziedzinach. Jakiego rodzaju lokale gastronomiczne oferują pracę dla kucharza i co trzeba umieć, aby się do nich dostać? W Warszawie dostępne są m.in.:

  • Restauracje – z kuchnią polską, japońską, meksykańską, brytyjską, i innymi daniami z całego świata. Warto dobrze zastanowić się, jaki rodzaj kuchni będzie dla Ciebie najlepszy. Jeśli specjalizujesz się w polskich daniach, szukaj restauracji z kuchnią rodzimą. Pamiętaj jednak, że restauracje dzielą się ze względu na klasę – w lokalach kilku gwiazdkowych wymagana jest specjalistyczna wiedza, nienaganne maniery i często lata doświadczenia.
  • Jadłodajnie – to mniej formalne miejsca, które cechują się niskimi cenami i najczęściej oferują kuchnię polską. Praca w takich miejscach nie jest zbyt skomplikowana, jednak istotna jest higiena i umiejętność szybkiego przyrządzania posiłków.
  • Bistra i piekarnie – w tym przypadku wystarczy umiejętność przygotowywania szybkich przekąsek i kanapek. Dania powinny być jednak podane i przygotowywane z najwyższą starannością.
  • Winiarnie – lokale z winem, które oferują kuchnię, wymagają od kucharza także znajomości win i wiedzy na temat tego, jaka potrawa najbardziej pasuje do danego rodzaju wina.


Praca dla kucharza w Warszawie od poniedziałku do piątku, czyli co z weekendami?

W Warszawie lokale gastronomiczne pojawiają się jak grzyby po deszczu. Piekarnie, tapas bary i inne miejsca, potrzebują kucharzy od zaraz. Większość z nich jest oczywiście czynna przede wszystkim w weekendy – jednak można znaleźć miejsca, które są otwarte tylko w tygodniu. Zazwyczaj są to jednak bary mleczne i bistra. Nie dają one możliwości dużych zarobków, ale praca jest na pewno spokojniejsza. Warto jednak pamiętać, ze zarówno bary mleczne, jak i bistra, są także czynne przez kilka godzin w soboty.

 

Praca kucharz z zakwaterowaniem, czyli alternatywy sezonowe

Jeśli dopiero zaczynasz swoją karierę w branży gastronomicznej, lub po prostu chcesz zmienić nieco klimat, warto poszukać pracy kucharza z zakwaterowaniem. Taka praca jest najczęściej dostępna sezonowo, na przykład nad polskim morzem, albo w górach. Pracodawcy bardzo często oferują zakwaterowanie nieodpłatnie, lub też za niewielką opłatą, pamiętaj jednak, że warunki mieszkaniowe mogą nie być najlepsze, a praca jest ciężka. Większość przedsiębiorców ściąga ludzi do pracy sezonowej, żeby mieć jak najmniejszą ekipę w pracy, co oznacza, że często będziesz pracował nawet kilkanaście godzin dziennie. Jednak przyjaźnie, które możesz zawrzeć podczas takiej pracy i możliwość zwiedzenia nowych miejsc, mogą wynagrodzić trudy pracy w gastronomii.