Zarejestruj się i skorzystaj za darmo ze wszystkich funkcji.
Zarejestruj sięJeśli lubisz gotować, zawód kucharza może być dobrym pomysłem. Wiele osób świetnie odnajduje się w pracy kucharza. Warszawa jest stolicą pysznego jedzenia – jeśli czujesz, że gotowanie to Twoja pasja, lub masz wieloletnie doświadczenie w tej dziedzinie, praca kucharza w Warszawie może być spełnieniem Twoich zawodowych marzeń.
W Warszawie istnieje wiele rodzajów lokali gastronomicznych. Są tutaj restauracje na najwyższym poziomie, istniejące od kilkudziesięciu lat. Praca kucharza w Warszawie to cały wszechświat możliwości; w tej branży możesz rozwijać się w wielu dziedzinach. Jakiego rodzaju lokale gastronomiczne oferują pracę dla kucharza i co trzeba umieć, aby się do nich dostać? W Warszawie dostępne są m.in.:
W Warszawie lokale gastronomiczne pojawiają się jak grzyby po deszczu. Piekarnie, tapas bary i inne miejsca, potrzebują kucharzy od zaraz. Większość z nich jest oczywiście czynna przede wszystkim w weekendy – jednak można znaleźć miejsca, które są otwarte tylko w tygodniu. Zazwyczaj są to jednak bary mleczne i bistra. Nie dają one możliwości dużych zarobków, ale praca jest na pewno spokojniejsza. Warto jednak pamiętać, ze zarówno bary mleczne, jak i bistra, są także czynne przez kilka godzin w soboty.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją karierę w branży gastronomicznej, lub po prostu chcesz zmienić nieco klimat, warto poszukać pracy kucharza z zakwaterowaniem. Taka praca jest najczęściej dostępna sezonowo, na przykład nad polskim morzem, albo w górach. Pracodawcy bardzo często oferują zakwaterowanie nieodpłatnie, lub też za niewielką opłatą, pamiętaj jednak, że warunki mieszkaniowe mogą nie być najlepsze, a praca jest ciężka. Większość przedsiębiorców ściąga ludzi do pracy sezonowej, żeby mieć jak najmniejszą ekipę w pracy, co oznacza, że często będziesz pracował nawet kilkanaście godzin dziennie. Jednak przyjaźnie, które możesz zawrzeć podczas takiej pracy i możliwość zwiedzenia nowych miejsc, mogą wynagrodzić trudy pracy w gastronomii.