Zarejestruj się i skorzystaj za darmo ze wszystkich funkcji.
Zarejestruj sięPraca w gastronomii to doskonały pomysł pomysł dla młodych, ale także nieco starszych osób. Jeśli właśnie przyjechałeś do stolicy, i chcesz się gdzieś zaczepić, praca w gastronomii w Warszawie może być rozwiązaniem dla Ciebie. Taką pracę stosunkowo łatwo jest znaleźć – trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać.
Praca w gastronomii to częsty start dla wielu osób, które dopiero rozpoczynają swoją karierę zawodową. Bary i restauracje pełne są studentów, ale także osób starszych, które odkryły, że branża gastronomiczna to ich żywioł. Warszawa to miejsce pełne lokali gastronomicznych, które szukają rąk do pracy. Czy jednak praca w gastronomii jest trudna? Wszystko zależy od stanowiska, ale także miejsca, gdzie trafisz. Jakie są stanowiska pracy w gastronomii? Najczęściej są to:
Praca w gastronomii na pewno nie należy do najłatwiejszych – przy dużym ruchu będziesz musiał cały czas być „na nogach” i wykazać się podzielnością uwagi. Jeśli jednak jesteś osobą, która lubi, kiedy coś się dzieje, odnajdziesz się w takim środowisku bez trudu.
Praca w barze czy restauracji sprawdzi się dla osób, które się uczą lub mają inne dodatkowe zajęcia. Aby pracować w tym sektorze nie trzeba mieć specjalnych kwalifikacji - praca w gastronomii nie jest zbyt skomplikowana, choć oczywiście wykształcenie kierunkowe może bardzo pomóc. W lokalach, które nie serwują wykwintnych drinków, wystarczy tak naprawdę chęć do pracy i książeczka sanepidowska. Jednak, jeśli chcesz zacząć karierę w miejscu z większą renomą, konieczny może być kurs barmański. Obecnie wiele szkół oferuje tego rodzaju szkolenia, które trwają nawet kilka dni. Są one zazwyczaj płatne, ale praca w lokalu o wysokim poziomie szybko się zwróci – napiwki są często równe samej wypłacie.
Żeby zacząć pracę w gastronomii, rozsyłaj dużo CV. Pracę w gastronomi w Warszawie najłatwiej znajdziesz przez portal z ogłoszeniami. Oferty pojawiają się regularnie, a największe zapotrzebowanie w tej branży jest w miesiącach letnich i wiosennych.
Choć praca w gastronomii kojarzy się głównie z zajęciem dorywczym, dla wielu osób może to być także praca na pełny etat. W takim przypadku warto jednak zadać ważne pytanie: jaka umowa w gastronomii jest oferowana najczęściej? Przez wiele lat, branża gastronomiczna proponowała niemal wyłącznie umowy-zlecenia. Czasy jednak zmieniły się i obecnie w coraz większej ilości miejsc można spodziewać się umowy o pracę. Warto oczywiście dopytać o kwestię umowy na samym początku – wiele barów nadal obstaje jednak przy umowie cywilno-prawnej.
Zatrudnienie w gastronomii w Warszawie na pełny etat jest jak najbardziej możliwe i opłacalne. Warto pamiętać jedynie, że jest to praca w niestandardowych porach – często do późnych godzin nocnych. W zamian za to zyskasz jednak elastyczny czas pracy, spore napiwki i przyjaźnie na całe życie.